Mini Kurs Hakkında
Öncelikle Liderlik Okulu tarafından sunulan Mini Liderlik Kursumuza Üye Olduğunuz İçin Teşekkür Ederiz.
Bu mini kurs ile Liderlik ile ilgili temel bilgilere ulaşacak ve Lider olma yolunda yolunuz bir nebze daha aydınlanacaktır.
[message_box title=”Mini Kurs Hakkında” color=”blue”]Mini Liderlik Eğitimimizde Konular 6 Hafta boyunca e-posta adresinize gönderilecektir. Bu kursları takip etmeniz ve kursumuzu tamamlamanız kişisel gelişiminiz için çok önemlidir. İstediğiniz zaman size gelen e-postaların altında yer alan Üyelikten Çıkmak İstiyorum linkini tıklayarak üyelikten ayrılabilirsiniz.[/message_box]
[message_box title=”Önemli Hatırlatma” color=”red”]Eğer Bu kursa üye değilseniz kursa tam ve ücretsiz olarak kayıt olmak için Lütfen Tıklayınız.[/message_box]
Liderlik Okulu Örgün Liderlik ve Yöneticilik Eğitimlerine ulaşmak için tıklayınız.
“Liderlik küçük anların bir tümlevidir.”
[divider scroll_text=”5. Hafta”]
Mini Liderlik Kursu 5. Hafta
Merhaba;
Liderlik Okulu tarafından sizlere ulaştırılan bu güzel eğitimin 5. Haftasına gelmiş bulunmaktayız. Zaman hızla ilerliyor… Daha etkili olmak ve biraz da katılımınızı sağlamak adına sizlere bazı konularda mailler gönderiyorum. Bu mailllerde geçen konuların da kursun bir parçası olduğunu tekrar hatırlatmak isterim. Bu eğitimi alan binlerce kişi arasından sesinizi duyurmanız ve fikirlerinizi diğer arkadaşlarımızla paylaşmanız adına bu tartışma konularını çok önemsiyorum. Özellikle gündemle ilgili konulara değinerek eğitimin güncelliğini de korumaya çalışıyorum. Sizlerden de eğitimimizi bu kısımlarına destek vermenizi istiyorum.
Bu haftaki eğitimi size İzmir’den gönderiyorum. İzmir’i seviyorum. Özellikle kara ikliminde yetişen bir kişi olarak denize olan ilgimiz azalmayacak gibi geliyor…
Geçen hafta liderin en önemli iki özelliği olan; Güvenilirlik ve İletişim özelliklerinden bahsettik. Bugün lider kişinin insani davranış biçimleri ve davranış biçimlerinin sonuçları ve bu fonksiyonun matematiksel olarak işlenmesi üzerine konuşacağız. Ayrıca bu işlemin sonucu olarak ortaya çıkan modelin kişi ile bağlantısını konuşacağız.
Liderlik 3.0 teorisini tekrar hatırlatarak başlamak istiyorum;
“Liderlik; Lider kişinin insani davranış biçimlerinin bir tümlevi ve bu davranış biçimlerinin sonuçlarını da içerisine alan özgün bir süreçtir.” Erkut ERGENÇ (2010)
İnsani…
İnsani kavramı teoride kullanılırken aslında hedeflenen nokta Liderlik kavramının insanla ilgili, insana özgü bir kavram olduğunu hatırlatmak, ekip çalışması ve liderlik için en önemli noktalarından olan Takipçi kavramının altını çizmektir. Tabi teorinin içerisinde direkt takipçi kullanmayı tercih etmedim. İnsani kavramının geniş anlamı, üslubu ve algısı bir çok “Liderlik Modeli” ‘ni içerisine almakta ve teorimizi akademik açıdan da güçlendirmektedir.
Davranış Biçimleri ve Sonuçları…
Liderlerin kendine özgü birçok davranışı vardır. Bu davranışların birçoğunun bir araya gelmesi liderleri özgün bir kişi haline getirmektedir. Bu davranışlar şekil açısından incelendiğinde, bu yolda ihtiyaç duyulabilecek bazı önemli özellikleri de içlerinde barındırırlar. Ayrıca bu yaklaşşım bizi bildiğiniz özellikler yöntemi olarak da adlandırılan metoda götürür. Bu metot günümüzde çok kullanılmaktadır. Nitekim, benim özellikler metodunu çok fazla kullanmayı sevmediğimi derslerime katılan arkadaşlarımız bilirler. Ben tümevarım yöntemini tümden gelime tercih etmekteyim. Küçük parçaların daha önemli olduğunu düşünüyorum. Bu kapsamda teorimiz de buradan yola çıkıyor.
Davranışlar aslında sonuçlarıyla anlam kazanıyor. Liderler davranışlarıyla tüm takipçilerini ve hatta diğer insanları da etkiliyor. Davranışların yanında sonuçlarının da önemli olduğunu görüyoruz. Hatta sonuçlar belki daha önemlidir.
Bunlarla beraber benim anlatmak istediğim aslında şu;
Davranış biçimleri bizler için birer veridir. Bizler öğrendiğimiz her bilginin, aslında birilerinin sergilemiş olduğu davranıştan yola çıkarak oluştuğu ya da bu davranışların sonuçlarıyla ortaya çıkan bir veri olduğunu unutmamalıyız. Kısaca her bir davranış bir bilginin özü ya da doğanın kavranış ve yorumlanmış şeklidir.
Liderlik yolunda adım atan herkes herhangi basit bir bilgiyi bile bu nedenle ciddiye alır. En küçük anlardan birçok ders çıkarır.
Bu kapsamda davranış biçimleri ve sonuçlarının ortaya koyduğu bir fonksiyon vardır ki bu fonksiyon bizim için çok değerlidir.
d(x) = Davranış biçimleri fonksiyonu.
Tümlev…
“Davranış biçimlerinin bir tümlevi” diyor Liderlik 3.0 . Peki nedir bu tümlev ve ne işe yarar?
Tümlev aslında integral demektir. İntegral matematikte kullandığımız bir kavram olmasına rağmen bugün Liderlik 3.0 teorimizde kullanacağız.
İntegral, verilen bir f(x) fonksiyonunu türev kabul eden F(x) fonksiyonunun bulunması olarak yapılabilir. F(x) fonksiyonuna f(x) fonksiyonunun integrali veya ilkeli denir. İntegral, Latince toplam kelimesinin (“ſumma”, “summa”) baş harfi s’nin biraz evrim geçirmiş ∫ işareti ile gösterilir. Bu işaret Gottfried Wilhelm Leibniz tarafından tanımlanmıştır. (1) Tümlev aslında bir çeşit toplamdır. Yani d(x) fonsiyonunun bir tümlevi yani integrali demek aslında davranış biçimleri ve sonuçlarını ifade eden d(x) ‘lerin toplamı anlamındadır.
Klasik integral formülümüz;
∫f(x) = F(x) + c
Neden integral kullanıldı?
İntegral çok küçük parçaların toplamı demektir. Beni integral kullanmaya teşvik eden de işte bu nokta oldu. İntegral bu açıdan bakıldığında her bir noktayı içerisine alan sürekli bir matematiğin ürünüdür. Liderliğin doğasında da süreklilik vardır. Liderin her bir anı onun liderlik sürecine katkı sağlamaktadır. En önemsiz anların bile bir lidere ilerisi için ne öğrettiğini bilemezsiniz.
Evet, devam edersek;
Davranış biçimleri ve sonuçlarının bir tümlevi;
∫d(x) = L(x) + c
Tanımda devam ettiği şekilde “…özgün” bir süreçtir. Özgünlük kavramı formülümüzde integral sabiti olan c ile ifade edilmiştir. Burada c, integral sonucu ortaya çıkan büyük F fonksiyonu F(x)’i özgünleştirir. İşte burada bizim için de integral sabiti c liderlik sürecini özgünleştirmektedir. Yani bir anlamda genetik özellikleri de ifade etmektedir.
Toparlarsak;
f(x) = Davranış biçimleri ve sonuçları
L(x) = Liderlik Modeli
c = Özgünlük (Genetik)
O zaman bir lider hayatı boyunca öğrendiği birçok küçük unsurun bir araya gelmesiyle kendine bir liderlik modeli oluşturmaktadır. Kişinin genetik özellikleri ile bu modelin birleşmesi; karşımıza özgün bir lider çıkarmaktadır.
Bu formülle şu soruya da aslında güzel bir cevap çıkmaktadır;
Lider Doğulur mu Lider Olunur mu?
İşte formülümüz bu soruya cevap vermektedir. Liderlik içerisinde genetik özellikleri barındırdığı için lider olarak doğulur, ama unutmayın ki bu “c” herkeste vardır. O zaman şunu iyi bilmekte fayda var; liderlik herkesin genetiğinde olabilir. Kimisinde baskın olan bu genler kimisinde çekinik olabilir.
Şahsi olarak ben doğuştan gelen özelliklerin integral formülündeki “c” gibi çok önemli olmadığını düşünenlerdenim. Önemli olan d(x)’lerin sayısının artırılıp nitelikli bir L(x) liderlik modeli ortaya koymaktır. Sonrasında genetik özelliklerle birleşen bu model zaten nevi şahsına münhasır bir Lideri ortaya çıkaracaktır.
Bu hafta tanımı tamamladık ancak tanımın yorumu ve Liderlik açısından yorumunu bir daha ki ders açacağız.
Bu mini kurs süresince gösterdiğiniz ilgi ve destek için tekrar teşekkür etmek istiyorum.
Erkut Ergenç
Not: Bu ücretsiz eğitimin katılım belgesini almak isteyenler buraya, diğer ücretsiz eğitimlere katılmak isteyenler buraya tıklayarak ilgili sayfalara ulaşabiliriler.
Örgün Liderlik ve Yöneticilik Diploma Programım için Buradan Bilgi Alabilirsiniz.
Liderlik Okulu Facebook Sayfası | Erkut Ergenç Facebook Sayfası | Erkut Ergenç Twitter Hesabı |
[divider scroll_text=”Yukarı Çık”]
Mini Liderlik Kursu Menü