Mini Kurs Hakkında
Öncelikle Liderlik Okulu tarafından sunulan Mini Liderlik Kursumuza Üye Olduğunuz İçin Teşekkür Ederiz.
Bu mini kurs ile Liderlik ile ilgili temel bilgilere ulaşacak ve Lider olma yolunda yolunuz bir nebze daha aydınlanacaktır.
[message_box title=”Mini Kurs Hakkında” color=”blue”]Mini Liderlik Eğitimimizde Konular 6 Hafta boyunca e-posta adresinize gönderilecektir. Bu kursları takip etmeniz ve kursumuzu tamamlamanız kişisel gelişiminiz için çok önemlidir. İstediğiniz zaman size gelen e-postaların altında yer alan Üyelikten Çıkmak İstiyorum linkini tıklayarak üyelikten ayrılabilirsiniz.[/message_box]
[message_box title=”Önemli Hatırlatma” color=”red”]Eğer Bu kursa üye değilseniz kursa tam ve ücretsiz olarak kayıt olmak için Lütfen Tıklayınız.[/message_box]
Liderlik Okulu Örgün Liderlik ve Yöneticilik Eğitimlerine ulaşmak için tıklayınız.
“Liderlik bir iddiadır.”
[divider scroll_text=”4. Hafta”]
Mini Liderlik Kursu 4. Hafta
Tekrar Merhaba;
Erkut Ergenç sesleniyor… Artık beni tanıdığınızı düşünüyorum… Dördüncü hafta… Kursun yarısından fazlası ve bu haftadan sonra bu eğitimimiz için son iki kısım kalıyor. Ama vedalaşmıyoruz tabi, diğer eğitimlerimizle birlikteliğimiz devam edecek. Diğer ücretsiz kurslarımızı da mutlaka inceleyiniz. (Diğer Ücretsiz Eğitimlere Buradan Ulaşabilirsiniz)
Umarım haftanız keyifli geçmiştir. Birçoğunuzun yorucu ve yoğun bir hayatı olduğunu biliyorum. İnanılmaz sayıda e-posta alıyorum. Olumlu eleştirileriniz beni bu tarz çalışmalarım için ciddi anlamda motive ediyor.
Liderlik gibi her daim sıkıcı olduğunu düşündüğüm bir konuyu sıkılmamanız için elimden geldiğince farklı anlatmaya çalışıyorum. Umarım memnuniyetiniz hiç eksilmez. İlginiz alakanız ve tüm eleştirileriniz için tekrar teşekkür ederim.
Evet nerede kalmıştık… Liderlik 3.0 teorimizi konuşurken Lider Kişiden bahsetmiştik ve Lider Kişinin belli başlı bir farklılığının olduğunu ve bu farklılığın onu liderlik sürecinde beslediğini anlatmıştık;
Lider cümle içerisinde özne rolünde olan ve eylemi ilk gerçekleştiren kişidir. (Ergenç,2009)
Üstün İnsan (Lider Kişi) güdülerine karşı koyabilen kişidir. Nietzsche
Bu hafta Liderliğin iki temel özelliğinin daha olduğunu anlatmak istiyorum. Bunlardan ilki Güvenilirlik özelliği, diğeri ise İletişim yeteneğidir.
Güvenilirlik
Güvenilirlik çok önemli bir kavram olmasına rağmen insanların kendileri için bir çıkar söz konusu olduğunda hemen ikinci plana aldıkları bir unsur olmaktadır. Güvenilirlik aslında basit bir algoritmaya sahip bir kavramdır. Ancak insanoğlu gibi karmaşık bir yapılanmanın bazen basit olanı atlaması mümkün olabiliyor.
Güvenilirlik aslında bir bilim dalıyla temellendirilmiştir. Bu da mantık bilimidir. Belki lise günlerinden mantık derslerini hatırlarsınız.
1V 1 =1, 1Λ1 =1, 1V0=1, 1Λ0=0
Şimdi diyeceksiniz ki ne alakası var birler ve sıfırlarla güvenilirlik mevzunun…
Ben size anlatayım;
Bildiğiniz gibi bilgisayarlar ve türevi cihazların hepsi birler ve sıfırlar sistemi (binary) ile çalışırlar. Basit bir hesap makinesi bile birler ve sıfırların düzeni le çalışır. Soru şu; siz hiç bir hesap makinesinin yanlış bir işlem yaptığını gördünüz mü? Tabi ki görmediniz. İnsan hata yapar ancak bu cihazlar yapmaz. Sebebi işte bu altyapıdaki algoritmadan kaynaklıdır. Şimdi kişiler üzerinde bu algoritmayı işletmek mümkün görünüyor mu?
Birçoğunuz itiraz edebililirsiniz ancak ben şu kadar net söyleyeyim; bu mümkün, sadece işimize gelmiyor.
Örneğin; iki arkadaş buluşurlar. Ayşe ile Fatma’nın buluştuğunu varsayalım. Üçüncü arkadaşları Ceyda, Ayşe’yi arıyor; Ayşe ve Fatma buluşmaya Ceyda’yı çağırmamışlar, belki de gizli buluşmuşlar. Her zaman böyle durumlar olabilir. Neyse telefon konuşmasını bir dinleyelim;
Muhabbet…
Ceyda: Merhaba Ayşe N’aber?
Ayşe: Aaa tatlım merhaba; İyilik vallahi sen nasılsın?
Ceyda: İyiyim ya ne olsun, neredesin, n’apıyorsun, buluşalım mı?
Ayşe: Hı… Canım ya ben şimdi annemleyim.. (Yalanın söylendiği an 🙂
Ceyda: Tamam canım, sonra görüşürüz. Çok selam söyle annene.
Ayşe: Tamam canım çok öpüyorum. Görüşürüz.
Ceyda: Görüşürüz.
Bu konuşma devam ederken konuşmaya tabi ki Fatma da şahit oluyor. Hatta konuşma içerisinde hafif de mutlu oluyor, Ayşe’nin onu daha çok sevdiğini de düşünüyor. Şimdi bakalım daha sonra olan bir başka muhabbete; bu sefer Ayşe gerçekten annesiyle oturuyor. Arayan bu sefer Fatma.
Fatma: Merhaba Ayşe n’aber?
Ayşe: Aa canım merhaba; iyilik senden?
Fatma: İyidir canım, n’apıyorsun, nerelerdesin?
Ayşe: Annemle oturuyoruz canım.
Fatma: ?? Hımm çok selam söyle annene.. (Kafadan geçen düşünce şu: kesin Ceyda’yla:)
Ayşe: Tamam canım sen de selam söyle.
Hemen durumu izah edelim. Aslında Ayşe hiçbir zaman Fatma’ya yalan söylememesine rağmen Fatma’da bir güven kaybı yaşandı. Bunun sebebini mantıkla açıklayalım.
Ayşe’nin doğruları 1 olsun, yalanları 0 kabul edersek;
1Λ 1Λ1Λ1Λ0Λ1Λ1Λ1Λ1 = Sonuç ne olur? Koca bir SIFIR.
Yani hayattaki küçük bir sıfır bile durumun tümünü sıfır yapabilir. Bu nedenle hep doğru olmak burada Liderlik için önemli ve esnetilemez bir durum. Bence hep doğru söyleyin. Ne kaybederseniz ki? Birileri size kızabilir, kavga bile edebilirsiniz, lakin barışırsınız her şey düzelir.. Peki ya güven giderse?…
Güvenilirlik dönüşü olmayan bir liderlik yoludur. O yoldan sapmayın.
İletişim
Evet bir diğer önemli özellik ise iletişim yeteneğidir. İletişim kavramı bir eğitimin bir parçası olamayacak kadar önemli ve genel bir kavramdır. Bu nedenle burada konuya başka bir açıdan yaklaşacağım.
Ben günümüz liderlerinin sosyal medya iletişimini başarıyla yönettiklerini düşünüyorum. Sizler de sosyal medya hakkında bilgi sahibi olmalı ve sosyal medyayı etkin kullanmalısınız.
Sosyal medya sayesinde kişiler arasındaki iletişim gelişmiş ve güçlenmiştir. Bu gelişim sonucunda kullanı kişiler, ürünler ve hizmetler hakkındaki isteklerini, memnun oldukları veya beğenmedikleri mevzuuları daha güçlü dile getirme imkânı bulmuşturlar.
Sosyal medyayı geleneksel medyadan ayıran ana unsur içeriğin elektronik ortamda gerçek zamanlı etkileşime izin vermesidir. Buradaki amaç kullanıcılara sadece farklı iletişim kanallarından bilgiye ulaşma imkânını sunmayıp, aynı zamanda kişileri sosyal bağlar ile birbirine bağlamasıdır.
Liderin belki de en önemli özelliği olan o ağ kurma özelliğini kolaylaştıran unsur olarak karşımıza çıkmaktadır.
Sosyal medya araçlarından hangilerini kullanıyorsunuz bilmiyorum ama sosyal medyada benimle de iletişime geçebilirsiniz.
(Benim facebook sayfama buradan, twitter hesabıma buradan ve Linkedin hesabıma buradan ulaşabilirsiniz. Ayrıca Liderlik Okulu Sayfamızı da takip etmenizi öneririm.)
Ayrıca bir blog tutmanız konusunda önerilerim olacak. 2009 yılında Türkiye İnternet ve Blog Yazarları Derneği Başkanlığı yaptım. Blog kavramı konusunda arkadaşlarımızla birçok çalışma yaptık. Blog yazarlarının kendilerini geliştirmeleri ve değersiz kampanyalardan korunmaları konusunda çalışmalar yaptık.
Bu süreçte farkettiğim en önemli noktanın kişinin yazı yazarken aslında çok şey öğrendiği ve yazma faaliyetinin kişiyi okumaya ittiğidir. Aslında okumak için önce yazmayı denemek daha etkili oluyor. Çünkü yazmaya başladığınıza ilk farkettiğiniz şey aslında çok okumanız gerektiği oluyor. Bu nedenle kendi adınızla olmasa bile bir blog yazmaya başlamanız önemli bir tavsiyemdir. Hatta bu bir ödev olsun. Hemen bir BLOG açın.
Özetlersek; Lider kişinin güdülerine karşı koyabilen, güvenilir ve yüksek iletişim becerilerine sahip bir kişi olduğunu söylemek mümkündür.
Bu haftayı da burada tamamlayalım. Daha işiniz çok, bu hafta ödev de çok, açtığınız blogların linklerini bana mail ile yollayabilirsiniz.
Haftaya İzmir’deyim 5. hafta eğitimini size İzmir’den göndereceğim. Ayrıca Tüm eğitim takvimime buradan ulaşabilirsiniz.
Liderlik Yolunuz Açık Olsun…
Erkut Ergenç
Not: Bu ücretsiz eğitimin katılım belgesini almak isteyenler buraya, diğer ücretsiz eğitimlere katılmak isteyenler buraya tıklayarak ilgili sayfalara ulaşabiliriler.
Örgün Liderlik ve Yöneticilik Diploma Programım için Buradan Bilgi Alabilirsiniz.
Liderlik Okulu Facebook Sayfası | Erkut Ergenç Facebook Sayfası | Erkut Ergenç Twitter Hesabı |
[divider scroll_text=”Yukarı Çık”]
Mini Liderlik Kursu Menü