Yaşam Koçluğu Ofisi Nasıl Açılır?
Yaşam koçu olmanın hayalini kuruyor; hedefe giden yolda hangi adımları izlemeniz gerektiğini merak ediyor, başarılı bir yaşam koçu olmanın sırlarını keşfetmek ve yaşam koçluğu ofisi açma şartları hakkında detaylı bilgi almak istiyorsanız, aradığınız cevaplar bu yazımızda.
Yaşam koçluğu, her ne kadar henüz bir meslek olarak tanımlanmamış olsa da, son yıllarda çok konuşulan uzmanlık alanlarından biri haline gelmeyi başardı.
Yazımıza devam etmeden önce eğer siz de iyi bir yaşam koçluğu eğitimi arıyorsanız ya da bu konuda bir merakınız varsa; buradan yaşam koçluğu eğitimlerini inceleyebilirsiniz.
Şimdi asıl konumuza devam edelim.
Sosyal medyadan yazılı basına, arkadaş ortamlarından profesyonel iş hayatına kadar hemen her ortamda yaşam koçluğu ile ilgili her gün yeni bir bilgi öğreniyoruz. Kimimizin eşi dostu yaşam koçları ile çalışıyor, kimimiz yaşam koçluğu eğitimi alarak hayatını dönüştürmek istiyor. Yaşam koçlarının kişisel gelişim ile ilgili yorumlarına TV’de ve radyoda sık sık denk geliyoruz.
Yaşam koçluğunu ön plana çıkartan birçok sebep var. Bu sebeplerin başında günümüz insanının daha iyi bir yaşama kavuşma arzusu geliyor. Daha iyi bir yaşama kavuşmak ise kişinin kendisini geliştirmesini, dönüştürmesini, her gün bir önceki halinden daha iyi olmak için çabalamasını gerektiriyor. Yaşam koçları da işte bu noktada devreye giriyor.
Yaşam koçunu; daha iyi olmanız için size rehberlik eden, destek olan, kişisel gelişimin serüveninizde yol arkadaşlığı yapan profesyoneller olarak tanımlayabiliriz.
Eğer siz de “yaşam koçluğu tam bana göre bir meslek” diyorsanız, aklınızdaki soruları bir bir gidermeye başlayalım.
Yaşam koçluğu sizin için uygun mu?
Bu oldukça kritik bir soru. Davulun sesi uzaktan hoş gelir, diye bir atasözümüz var, biliyorsunuz. Yaşam koçluğu da kağıt üzerinde son derece eğlenceli, kolay, renkli bir iş gibi görünse de her meslekte olduğu gibi birçok zorlukla karşılaşabileceğiniz, kazanç ve başarı elde etmek için uzun vadeli düşünmeniz gereken bir branş.
Yaşam koçu olmak için kendinize yatırım yaparak öncelikle kişisel gelişiminize önem vermeniz gerekiyor.
Kurslara gidip, gerekli sertifikaları aldınız. Müşteri bulmak, isim yapmak için belli bir zaman geçmesi gerektiğini unutmamalı; başarıya giden yolun sabır istediğini bilmelisiniz.
“Zorluklar bana vız gelir, ben kafama koydum; iyi bir yaşam koçu olacağım” diyorsanız harika. Şunu unutmamalısınız ki; her meslekte olduğu gibi yaşam koçluğunda da başarılı olmak için belli özelliklere sahip olmanız size avantaj sağlar.
Şöyle düşünün; hayvanlardan nefret eden biri veterinerlik mesleğinde ne kadar başarılı olabilir?
Ya da öğrenmeye ilgi duymayan ve araştırma yapmayı sevmeyen bir kişinin akademik kariyer yapması ne kadar olası?
Yaşam koçluğu da bazı spesifik özellikleri taşıyan, belli konularda becerisi olan insanların severek, keyifle yapabileceği bir meslektir.
İnsanlara yardım etmeyi sevmek, empatik olabilmek, sabırlı bir yapıya sahip olmak, pozitif düşünebilmek yaşam koçluğunda sizi başarıya taşıyacak özelliklerden bazıları.
Bunun yanı sıra yaratıcılık, objektif olmayı başarmak, anlayışlı olmak, vizyonerlik de yine yaşam koçlarında bulunması gereken nitelikler arasında sayılabilir. Tabii ki güçlü insan ilişkileri kurabilmek ve sosyal becerilere sahip olmak da işin olmazsa olmazlarından…
Tüm bu özellikleri taşıdığınıza inanıyor, bazı nitelik ve becerileri ise kazanabileceğinize güveniyorsanız o zaman yaşam koçluğu aradığınız meslek olabilir.
10 Adımda Yaşam Koçu Olmak
Başarılı bir yaşam koçu olmak için size tavsiyelerimiz şöyle sıralanıyor:
- Yaşam koçluğu konusunda iyi bir ön araştırma yapın. Mesleğin nasıl icra edildiğini, artılarının ve eksilerinin neler olduğunu öğrenin.
- Mümkünse iyi bir yaşam koçu ile görüşerek deneyimlerinden faydalanın.
- Yaşam koçluğu başta olmak üzere bu alanda ihtiyaç duyacağınız konularda bol bol kitap okuyarak ufkunuzu ve bilgi dağarcığınızı genişletin.
- Yaşam koçluğu eğitimlerini araştırın. İyi bir eğitim kurumunun zengin içerikli programlarından birine kayıt olun.
- Danışanlarınız nasıl bir eğitim aldığınızı ve yetkinliğinizin derecesini merak edecektir. Bu nedenle de uluslararası sertifika alın.
- Yaşam koçluğu disiplini ile kendinizi sınırlamayın. Yaşam koçluğunda başarılı olmak için kendinizi sürekli geliştirmeli, yeniliklere açık olabilmelisiniz. Çeşitli kurs ve eğitimlerle yeni şeyler öğrenin ve danışanlarınıza verdiğiniz hizmetin kalitesini artırın.
- Yaşam koçluğu eğitimini bitirip sertifikanızı aldığınızda deneyim kazanmak için aile ve arkadaş çevrenize ücretsiz hizmet verin.
- Günümüzde artık profesyonel hayat internete taşındı diyebiliriz. Sosyal medyayı aktif olarak kullanın. Markanızı tanıtmak için internet ve sosyal medya üzerinden reklam vererek kendinizi tanıtın.
- Yaşam koçluğu kendi içinde bazı niş alanlara ayrılan bir meslek. Siz de kendinize niş bir alan belirleyerek, alternatifsiz olmayı hedefleyebilirsiniz.
- Başarının bir süreç meselesi olduğunu unutmayın. Attığınız her adım sizi hedefinize biraz daha yaklaştıracak. Sabırlı olun.
Yaşam Koçluğu Kazançlı Bir Meslek midir?
Bir yandan yaşam koçluğu ofisi nasıl açılır? sorusuna cevap ararken diğer yandan da düşünüyorsunuz; acaba bu iş ne kadar kazançlı?
Bu konuda yalnız değilsiniz. Yaşam koçluğu mesleğini yapmak isteyen hemen herkesin öğrenmek istediği konu başlıklarından biri de işin kazanç kısmıdır.
Yaptığınız yatırıma değecek mi? Nasıl müşteri bulacaksınız? İstediğiniz paraları kazanmak için ne kadar bir süre geçmesi gerekiyor?
Aslında yaşam koçluğunda başarı ve kazanç konusuna yukarıda kısacık da olsa değinmiştik. Yaşam koçluğu uzun soluklu bir yolculuk olarak düşünülmelidir. Eğitimi tamamladıktan sonra sertifikasını alan herkes daha ilk günden müşteri bulamayabilir. Bu son derece doğaldır.
Bu bakımdan birçok kişi belli bir müşteri portföyüne ulaşana kadar yaşam koçluğunu yan meslek olarak yapmayı tercih etmekte; kazancı yeterli seviyeye ulaştığında birincil mesleği haline getirmektedir.
Yaşam koçluğu ücretlerine gelince… Yaşam koçluğu standart ücret tarifesi olan bir meslek olmadığı için verdiğiniz hizmetin karşılığını siz kendiniz belirlemelisiniz. Belki işin başında daha düşük fiyatlara hizmet verebilir, bu işte deneyim kazandıktan ve isim yaptıktan sonra daha iyi para kazanmaya başlayabilirsiniz.
Bugün ayda 1000 lira kazanan yeni yaşam koçları olduğu gibi mesleğe yıllarını vermiş ve aylık kazancı 10 bin liranın üzerinde olan birçok kişi de bulunuyor.
Yaşam Koçluğu Merkezi Nasıl Açılır?
Yaşam koçu olmak için tüm tavsiyelerimizi dinlediniz ve gerekli adımları tamamladınız şimdi sıra, ofis açmaya geldi.
Kafanızda o soru: Yaşam koçluğu bürosu nasıl açılır?
Daha önce hiç böyle bir işe kalkışmadığınız için internetin başına geçtiniz. Aradınız, taradınız ama net bir sonuç bulamadınız mı? Panik yapmayın. Başta da söylediğimiz gibi sorularınızın cevaplarını bu yazıda alacaksınız.
Yaşam koçluğu resmi bir meslek olarak tanımlandığı için aslında ofis açma şartları açısından da net ve zorlayıcı koşulları yoktur. Bu nedenle de aslında avantajlı olduğunuzu söyleyebiliriz.
Yaşam koçu olarak hizmet vermek istiyorsanız;
- Sanal ofis açarak danışmanlık hizmeti altına yaşam koçluğu yapabilir,
- Bir işyeri kurarak yine danışmanlık hizmeti altında yaşam koçu olarak çalışabilirsiniz.
- Hemen kendi ofisinizi açmak istemiyorsanız, danışmanlık merkezlerine başvurarak buralarda deneyim kazanabilirsiniz.
- Sosyal medyada kendinizi yavaş yavaş tanıtarak belli bir müşteri kitlesi oluşturduktan sonra bir ofis açabilirsiniz.
- Büro açmak için vergi dairesine kayıt yaptırmalı ve bir muhasebeci ile anlaşmalısınız.
- Ayrıca bir ticaret odasına danışmanlık adı altında kayıt yaptırmalısınız.
Burada küçücük bir parantez de açalım: Yaşam koçluğu başta olmak üzere yardımcı disiplinlere yönelik sertifikalarınızın bulunması müşteri bulmanızı kolaylaştıracaktır. Bu nedenle de resmi bir koşul bulunmasa da eğitimlerinizi ihmal etmemenizi tavsiye ederiz.
Eğer siz de iyi bir yaşam koçluğu eğitimi arıyorsanız ya da bu konuda bir merakınız varsa buradan yaşam koçluğu eğitimlerini inceleyebilirsiniz. Şimdi asıl konumuza devam edelim.
Koçluk Hizmeti
Koçluk hizmeti araştırıyorsanız doğru yerdesiniz. Koçluk hizmeti almadan ya da koçluk hizmeti vermeden önce mutlaka bir bakın. Hadi başlayalım!
Koçluk Hizmeti Nedir?
Koçluk hizmeti, profesyonel koçların danışanlar için sunduğu hizmete denir. Koçluk hizmeti, motivasyonun arttırılması, hedeflerin belirlenmesi ve bu hedefler için harekete geçilmesi, yaşamdaki değişimlere ayak uydurulması ve daha birçok konuda verilen profesyonel desteğe denir. Tüm bu yönleriyle danışanların gelişimine katkı sağlayarak onu yaşamda istediği başarıları elde etmesi için destekler.
Koçluk hizmeti profesyonel bir hizmettir ve profesyonel koçlar tarafından sunulur.
Koçluk Hizmeti Vermek İstiyorum. Nereden Başlamalıyım?
Az önce de ifade ettiğimiz gibi koçluk mesleği profesyonel bir meslektir. Bu mesleğe adım atmak ve profesyonel bir koç olmak için tabi ki atmanız gereken bazı adımlar var. Bunların başında eğitim almak geliyor ancak sadece eğitim almakla yetinmemelisiniz. Bu alanla ilgili kitaplar okumalısınız, mesleğinizdeki ulusal ya da uluslararası gelişmeleri takip etmelisiniz, kendinizi birçok alanla ilgili çeşitli bilgilerle beslemelisiniz. Tüm bahsettiklerimiz sizin koçluk sürecine daha iyi uyum sağlamanızı sağlayacaktır. Böylece koçluk mesleğinde ilerlemeniz daha hızlı ve güçlü adımlarla gerçekleşebilecektir.
Koçluk Nereden Öğrenilir?
Koçluk mesleğinin kendisine özgü yaklaşımları ve araçları vardır. Bunlar koçluk disiplinini ortaya koyar. Koçluğa özgü bu yönleri öğrenmek için kapsamlı bir eğitime ihtiyacınız olacak. Liderlik Okulu olarak bu ihtiyacınıza tam anlamıyla cevap verebilecek bir eğitim programını sizlere sunduk. Koçluk mesleğiyle ilgili en kapsamlı eğitimlerden biri olan koçluk eğitimini sizler de hemen alabilirsiniz. Ömür boyu, 7/24 erişebileceğiniz koçluk eğitimi sizleri mesleğe hazırlayan en kapsamlı eğitimlerden biridir. Sizler de bu eğitimi almak istiyorsanız: Koçluk Eğitimi
Koçluk Hizmeti Almak İsteyenler Neler Yapmalı?
Koçluk hizmeti almak isteyenler öncelikle destek almak istedikleri konuyu mümkün olduğu kadar net ifade edebilmelidirler. Bu nedenle bir koç aramadan önce hangi konuda destek aradıklarını düşünmelidirler.
Daha sonra gerek internet üzerinden gerekse de çevrelerinde daha önce koç desteği almış olan kişiler varsa onlar aracılığıyla bir koç arayışına geçmelidirler. Koçlarla telefonda görüşebilecekleri gibi mail yoluyla da görüşebilirler. Hatta günümüzde sosyal medya üzerinden de görüşmeler gerçekleştirebilirler. Bu sayede koç arayan bireyler ilk adımı atmış olacaklardır.
Zaman zaman danışanlar koç ararken çekingen davranabiliyorlar. Bunun sebeplerinden biri koçların onları gerçekten anlayamayacağını bu yüzden de onlara destek olamayacaklarını düşünmeleridir. Bu konuda genellikle koçlar, koçluk sürecine başlamadan önce ilk görüşme gerçekleştirirler ve destek olup olamayacakları bir konu var mı diye değerlendirme yaparlar. Destek olamayacakları bir koçluk sürecine profesyonel koçlar dahil olmamaktadırlar.
Unutmayın, koçluk süreci danışan odaklıdır. Danışanlar koçluk sürecinin ve kendi hayatlarının asıl mimarıdırlar. Bu sürecin en iyi şekilde ilerlemesi yolunda kendi gelişimlerini de destekleyecek adımlar koçluk sürecinde atmış olacaklar.
Koçluk Hizmetine Başlamadan Önce Nelere Dikkat Etmeliyim?
Koçluk hizmetine başlamadan önce düzenli periyotlarda koçluk görüşmelerine katılıp katılamayacağınızı düşünmelisiniz. Koçluk süreci düzenli aralıklarla gerçekleştirilen seanslardan oluşur. Bu seansların sıklığını koç ve danışan birlikte belirlerler. Örneğin iki haftada bir ya da haftada bir gerçekleşen seanslar söz konusudur. Ancak bu seansların sıklığını koç ve danışan birlikte belirledikleri için zaman zaman düzenli olmayan seanslar gerçekleştiği de görülebilir. Burada kararı koç ve danışan birlikte vereceklerdir. Önemli olan seanslara katılım sağlanmasıdır. Aksi taktirde koçluk sürecinin ilerleyişi sekteye uğrayabilir.
Koçla ilk görüşmeyi yaparken sormak istediklerinizi sorun. Daha önce benzer konularda koçluk hizmeti verip vermediklerini sorabilirsiniz, destek almak istediğiniz konuda geçmişte çalışmalar yapıp yapmadıklarını sorabilirsiniz. Buna ek olarak aklınıza takılan ve sizi koçluk sürecine başlamaktan alıkoyan konuları da doğrudan koçla paylaşabilirsiniz. Bu sayede gerçekten koçluk desteğini almanıza gerek var mı yok mu, koçluk sürecine doğru koçla başlıyor musunuz anlamış olacaksınız.
Koçluk Eğitimi
Koçluk ve Danışmanlık Arasındaki Farklar
Koçluk ve danışmanlık arasındaki farklar nelerdir? Koçluk ve danışmanlık hangi benzer ve farklı yönlere sahiptirler? Kapsamlı ve doğru bilgiler burada! Hemen başlayalım!
Koçluk ve Danışmanlık Arasındaki Farklar Nasıl Anlaşılır?
Birbirleriyle bazen aynıymış gibi görünen iki kavrama bakıyoruz. Tabi ki ikisi de farklı. İkisinin belirgin farkları var. İlk bakışta fark etmesi kolay olmayabilir. Yine de ikisi farklı. Hangi yönleriyle karıştırıyoruz, neler benzer ve neler farklı biraz bu konu üzerinde duralım.
Koçluk nedir?
Koçluk, hedefleri belirleme, hedeflere ulaşma, değişimlere ayak uydurma, performans geliştirme, motivasyon, alışkanlıklar edinme ve alışkanlıklar kazanma gibi konularda destek sağlayan profesyonel bir süreçtir. Koçluk, insanların tam potansiyellerine ulaşmaları, kişisel anlamda gelişmeleri, yeni yetenekler geliştirmeleri ve yaşamlarına yön vermeleri için bireylere destek olur.
Danışmanlık Nedir?
Danışmanlık, belirli konularda uzman olan profesyonellerce ulaşılmak istenen hedeflere nasıl ulaşılabileceğini gösteren süreçtir. Bireylere ya da organizasyonlara uzman görüşü sunmaktır. Bu sayede bireylerin veya organizasyonların hatasız veya en az hata ile işlevsel bir hale gelmesini sağlar. Mevcut olan ancak çeşitli sorunlara maruz kalmış dinamiklerin tekrar işlemesini sağlar.
Danışmanlar, ne yapılacağı konusunda net ve hazır bilgi aktaran, fikir veren kişilerdir. Teknik ve sisteme ait uzaklık isteyen konularda devreye girerler. Hizmet alanı bireysel değil, organizasyonun tümü veya bir parçasıdır. Koçluk kimi zaman akıl hocalığı ile eş anlamlı olarak kullanılır. Halbuki koç soruların cevaplarını önceden bilmez ve direkt hazır çözüm sunmaz.
Koçluk ve Danışmanlık Hangi Yönlerle Birbirine Benziyorlar?
Koçluk ve danışmanlık arasındaki farklar aslında fazlaca olsa da onların benzer yönleri daha ön planda oluyor. Bu benzerlikler nedeniyle iki kavram birbirine sık sık karıştırılıyor. Şimdi sizlerle koçluk ve danışmanlık arasındaki benzerliklere bakalım.
Hem koçluk hem de danışmanlık, başarılı sonuçlar elde etmek için vardır.
Koçluk da, danışmanlık da başarılı sonuçların elde edilmesini önemserler. Sözleşmeler incelendiğinde başarı kriterlerinin de ifade edildiğini görürüz. Hem koçlar hem de danışmanlar onlara danışan bireylerin veya organizasyonların neler istediklerini net bir biçimde anlayarak destek olmaya başlarlar. Başarılı sonuçların elde edilip edilmediği de genellikle çeşitli göstergelerle anlaşılmış olur. Örneğin performans artışı hatalı ürünlerin sayısının azalmasıyla gözlemlenebilir.
Koçluk ve danışmanlık, gelişimin gerçekleşeceği bir atmosferin oluşmasını önemser.
Bazı hedeflere ulaşılması istenebilir. İnanın, bir konu koç veya danışana kadar gelmişse çoğu zaman hedefe ulaşılmak istenen atmosferle ilgili bir sorun vardır. Çünkü çözüm için genellikle denemeler yapılsa da hedefe ulaşmak için uygun bir atmosfer sağlanmamışsa çabalar sonuç vermeyebilir ya da sürdürülebilir bir gelişme sağlanamayabilir. Çözüm yaklaşımlarının hayata geçebilmesi için gerekli atmosferin sağlanması gerekir. Koç ve danışan da bu atmosferin sağlanması gerektiğini iyi bilirler. Bunu organ nakline benzetebilirsiniz. Organ çalışır vaziyette olabilir ancak bedene uygun olması gerekir. Yoksa organ o bedende çalışmayacaktır. Hem koçluk hem de danışmanlıkta işe yarayacak olan metotlar olsa da birey ya da organizasyona uygun olmayacaksa sonuç alınamayacaktır.
Yeni yeteneklerin geliştirilmesini desteklerler.
Dolayısıyla zaman zaman uygun atmosferi oluşturmak için iş başa düşer. Bireylerde yeni koşullara uyum sağlayabilmek için gerekli olan yeteneklerin geliştirilmesi gerekebilir. Bu noktada koç veya danışan yeni yeteneklerin geliştirilmesi konusunda rehberlik ederler. Koç, çeşitli koçluk araçlarıyla bireylerde farkındalık arttırabilir, danışmanlar ise doğrudan eğitim programlarını organize edebilirler. Birey veya organizasyonun ihtiyaç duyacağı yeteneklerin gelişmesi için harekete geçerler.
Gelişimin hızlı gerçekleşmesini sağlarlar.
Bu sayede hem koçlar hem de danışanlar hızlı ve verimli bir gelişim süreci sağlamış olurlar.
Tüm bu yönleriyle koçluk ve danışmanlık süreçleri birbirine benzerler. Tabi ki başarılar göz önünde oldukça da bu benzerlikler akılda kalır. Doğal olarak da iki kavram birbirlerine karıştırılabilir.
Koçluk ve Danışmanlık Arasındaki Farklar Nelerdir?
Biraz da farklılıklara değinelim.
Koçluk sürecinde danışan uzmandır. Danışmanlık sürecinde uzman olan kişi danışmandır.
Koçluk süreçlerinin danışan merkezli olduğuna eğitimimizde değiniyoruz. Çünkü koçlar, danışanların içinde bulundukları koşulların ana mimarları olduklarını biliyorlar. Dolayısıyla yapılacak olan tercihlerin de en iyi şekilde gerçekleşmesinin yine danışanlar sayesinde olacağını biliyorlar. Onların daha geniş bir perspektiften bakmalarına ve karar mekanizmalarını geliştirmelerine destek oluyorlar. Bu sayede de başarıya ulaşılıyor. Danışmanlıkta ise uzman olan kişi danışmandır. Danışmanlar, alanında uzman oldukları için uzman görüşü bildirirler. Tabi ki bu görüşlerin uygulanıp uygulanmayacağı danışmana verilen yetkilerle ilgilidir. Yine de tüm sürece dair önerilerin danışman tarafından ifade edildiğini söylemek gerekir.
Koçlukta danışanın içsel gelişimi önemlidir. Danışmanlıkta bireylerin içsel gelişimi ön planda değildir.
Danışmanlar, istenen hedeflere ulaşmakla ilgilenirler. Bu hedeflere ulaşmak için bireylerin içsel gelişimi gerekiyorsa onların içsel gelişimini de desteklerler. Ancak yine de asıl konu bireyin gelişimi değildir, sonuçlardır. Sonuçlara istenen koşullarla ulaşılması konusunda bireyin gelişimi zaman kaybettirecekse başka bireylerle süreci ilerletme yoluna gidilebilir. Koçlukta ise danışanların gelişimi ön plandadır. Hedeflere ulaşılması yolunda onlara destek olmak için çeşitli koçluk araçları sunulur ve gelişimleri takip edilir. Danışandan vazgeçmek söz konusu değildir, onların gelişimini desteklemek söz konusudur. Ancak onların gelişimine katkıda bulunmak mümkün olmadığında başka koçlara yönlendirilebilirler.
Genel olarak koçluk ve danışmanlık arasındaki farkları böylece ifade etmiş olduk. Eğer koçluk ve danışmanlık konularında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız bizlerle iletişime geçin 🙂
Yaşam Koçluğu
Koçluk Merkezi
Koçluk merkezi açmadan önce mutlaka okuyun. Koçluk merkezi hakkında kapsamlı ve güvenilir bilgiler için doğru yerdesiniz. Hemen başlayalım!
Hayalinizdeki Koçluk Merkezi Nasıl?
Hayalinizdeki koçluk merkezi nasıl bir yer? Çok aydınlık ve çok yeşil bir yer mi? Deniz manzarası mı var yoksa en işlek caddelerden birinde mi? Çok büyük bir yer mi yoksa fazla büyük olmasına gerek yok mu? Seçenekler de çok gerçekten…
Profesyonel koç olduktan sonra kendi koçluk merkezlerini açmak için harekete geçen birçok koç var. Bu heyecana ortak olan insanların sayısı da oldukça fazla. Peki, koçluk becerilerini edinir edinmez hayalleri süsleyen bir koçluk merkezi açmak ne kadar doğru? Şimdi bu soruyu kapsamlıca ele alalım.
Şunu söyleyebiliriz; erken kalkan yol alır. Evet, kendi koçluk merkezinizi bir an önce açarsanız hemen o merkezi geliştirmek için çalışmalara başlayabilirsiniz. Çünkü ortada bir koçluk merkezi olmuş olur. Dolayısıyla geliştirmek için de çok hızlıca çalışmalara başlayabilirsiniz, deneyimler de kazanarak koçluk merkezi yönetme becerinizi de arttırabilirsiniz.
Tabi bu durum her zaman avantajlı olmayabiliyor. Deneyimli ve alanında tanınan koçlar dahi zaman zaman bazı zorluklar yaşayabiliyorlar. Bu zorluklar temelde çeşitli maliyetler sonucu ortaya çıkıyor. Örneğin koçluk merkezinin açıldığı yerin kirasını karşılamak ilk zamanlarda çok kolay olamayabilir. Koç, yeni danışanlar edinip başarılı sonuçlar arttıkça bu tür sorunlarla daha az karşılaşacaktır ancak ilk zamanlar kolay olmayabilir.
Tanınma konusu hizmet alanında genel olarak önem arz etmektedir. Özellikle koçluk gibi profesyonel hizmetler tercih edilirken koçların tavsiye edilip edilmediği, kendi uzmanlık alanlarında ünlü olup olmadığı konuları da önem arz etmektedir.
Koçluk Merkezi Açmadan Önce Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Koçluk merkezini açma kararı verdiyseniz harekete geçmeden önce bazı dikkat etmeniz gereken unsurlar var. Bunlara şimdi değinelim.
Öncelikle koçluk merkezinin konumu çok önemlidir. Koçluk merkezini açmak isteyeceğiniz yerdeki nüfusun özellikleri sizin hitap ettiğiniz kesimin olduğu bir yerde mi, ya da hedef kitleniz size ulaşabiliyor mu bunlara dikkat edin. Örneğin öğrenci koçluğu yapacaksanız öğrencilerin ulaşımının kolay olacağı bir yerde koçluk merkezi açabilirsiniz.
Konum dışında dikkat edilmesi gereken unsurlar arasında maliyetler de vardır. Koçluk merkezi açılacağı zaman kira, vergiler ve diğer giderlerinizi iyi belirlemelisiniz. Örneğin yiyecek ve içecekler için ayırdığınız bütçe, kira için ayıracağınız bütçe, ulaşım için ayıracağınız bütçe dikkate almanız gereken maliyet unsurları olarak karşınıza çıkacaktır. Burada dikkatli olmanız gerekiyor. Gider odaklı olmamak ve danışan sayısını arttırmak olması gereken davranışların temelini oluşturmaktadır. Aksi taktirde danışanlar gelmediği sürece koçluk merkezinizde kemeri sıkmak sürdürülebilir bir model teşkil etmez.
Danışan odaklı olun. Koçluk merkezinde danışan odaklı bir kültürün oluşması için gerekli adımları atın. Sistemler kurmaktan çekinmeyin. Teknolojiden faydalanın. Dijitalleşen dünyada rutin işleri için harcadığınız enerjiyi optimize edin. Buluşmalardan önce telefon görüşmeleri yapmak yerine düzenli aralıklarla mail yollayabilirsiniz. Böylece koçluk süreçlerinde daha etkin olmanız ve başarı için çalışmaya daha çok zaman ayırmanız mümkün olacaktır.
Koçluk eğitimlerine katılın ve belgelendirin. Bu alanda eğitimler aldığınızı ve profesyonel olduğunuzu en iyi anlatma yöntemlerinden biri aldığınız diplomalar, uluslararası geçerli sertifikalar ve ödüllerdir. Tüm bunlar fiziksel birer kanıttır. Dolayısıyla mutlaka ama mutlaka katıldığınız seminerlerden, eğitimlerden ya da konferanslardan sertifikalarınızı alın. Sizin için anlamlı olmasa da danışanlarınız için önemli unsurlar olduğunu unutmayın. Kısa sürede sunmuş olduğunuz koçluk desteğine güvenin artmış olduğunu farketedeceksiniz.
Koçluk hakkında daha çok bilgi için hemen iletişime geçin 🙂
Koçluk Eğitimi
Koçluk Mesleği
Koçluk mesleği hakkında kapsamlı ve güvenilir bilgileri burada bulacaksınız. Merak edilen soruları sizin için cevapladık. Mutlaka okuyun. Eğer koçluğa dair bir başka kapsamlı yazı okumak isterseniz Yaşam Koçluğu Kursu yazımızı tercih edebilirsiniz 🙂
Asıl konumuza hemen başlayalım!
Koçluk Mesleği Nedir?
Koçluk, bireylerin gelişimine katkı sağlayan profesyonel bir meslektir. Koçluk, koç ve danışanın dahil olduğu, karar verme mekanizmasının geliştirilmesine, motivasyonun ve performansın arttırılmasına ve hedeflere ulaşılmasına yardımcı olan bir meslektir. Bu yönüyle aslında koçluk, hem bireylerin hem de bu sayede toplumun bütününün gelişmesine destek olan meslek olarak karşımıza çıkar.
Koçluk Mesleğini Kimler Yapar?
Koçluk mesleğinin uygulayıcıları profesyonel koçlardır. Koçlar, koçluk alanında eğitimler alarak sahip oldukları uzmanlıkları ile koçluğa özgü uygulamalarda bulunurlar. Çeşitli koçluk araçlarının oluşturulması ve uygulanmasını sağlarlar.
Peki, herkes koç olabilir mi?
Koç olmak için bazı önemli unsurlar var. Herkes bu unsurları göz önünde bulundurduktan sonra koçluk kendi serüvenine başlayabilir. Bunların ilki mesleğe karşı ilgi ve saygıdır. Koçluk disiplinlerinde faaliyet gösterecek kişiler gerçek anlamda danışanlarına fayda sağlamaya gayret göstermelidir. Böylece koçlar hem kendilerini hem de mesleklerini ileri taşıyacaktırlar. Buna ek olarak profesyonel koç olmak isteyen bireyler mutlaka koçluğa dair kapsamlı bir eğitim programına katılmalıdırlar. Bu alanda faaliyet gösterecek olan bireyler koçluk seanslarında kullanılacak olan koçluk araçlarını nasıl hazırlayacaklarını veya var olan koçluk araçlarını nasıl kullanacaklarını öğrenmelidirler. Buna ek olarak koçluk sözleşmelerinin ve gizlilik sözleşmelerinin nasıl oluşturulacağını ve ne zaman imzalanacağını da bu eğitimlerin içeriğinde bulabilmelidirler. Kendisinde koçluğa dair istek barındıran ve bu yönde kendisini kapsamlı bilgilerle donatan herkes koçluk mesleğinde sağlam adımlarla ilerleyebilecektir.
Koçluk Mesleği Gerçekten İşe Yarıyor Mu?
Koçluk mesleğiyle ilgili en çok sorulan sorulardan biri de koçluk mesleğinin gerçekten işe yarayıp yaramadığıdır. Her ne kadar günümüzde bu konuda artık meraklar büyük ölçüde giderilmiş olsa da merak eden kişiler için tekrar koçluğun gerçekten işe yaradığını belirtelim. Koçluk gerçekten işe yarayan bir meslektir.
Koçluk mesleği, ilk önce iş dünyasında uygulanmaya başlamıştır. Artık rekabetin yoğun olarak yaşandığı ve teknolojik gelişmelerle beraber sorumlulukların karmaşıklaştığı iş dünyasında ne yazık ki ciddi performans sorunları görülmeye başlanmıştır. Bu durumdan kurtulmak için birçok mevcut yaklaşım uygulamaya geçirilmiş olsa da sürdürülebilir sonuçlar almak birçok organizasyon için mümkün olmamıştır. O zamanlarda böyle bir durumla karşılaşan organizasyonlar umut vadeden yeni gelişen disiplinlere başvurmuşlardır. Koçluk da bu disiplinler arasında yer almıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda da koçluk yaklaşımının etkileri kısa vadede görülmeye başlanmıştır. Bu gelişmeler çeşitli raporlara da yansıdıktan sonra iş dünyasındaki birçok firma koçluk desteği alarak koçluk desteğinin gelişmesini sağlamışlardır. Bugün de yapılan çalışmalar gösteriyor ki koçluk mesleği çok geniş kitlelere ciddi anlamda fayda sağlamaktadır.
Koçluk Mesleği Kimlere Fayda Sağlar?
Koçluk mesleği bireylere, organizasyonlara, topluluklara, koçlara ve tüm topluma fayda sağlayan bir meslektir. Koçluk mesleğinin ilk olarak oluşturduğu faydalar danışanlara olmaktadır. Çünkü koçluk mesleğinin merkezinde danışan vardır. Tüm sürecin asıl şekillendiricisi danışandır. Koçlar; danışanların karar mekanizmalarının gelişmesini sağlarlar, danışanlarının çevreleriyle iletişim becerilerini geliştirerek sürdürülebilir ilişkiler inşa etmelerine destek olurlar, hedeflerini netleştirmelerine ve bu hedeflerine kararlı bir şekilde ulaşmaları için onlara yardımcı olurlar, yeni alışkanlıklar kazanıp istemedikleri alışkanlıklarından kurtulmaları için oradadırlar… Koçlar, asıl uzmanlıkları doğrultusunda danışanlarının istedikleri gelişmeyi göstermeleri sürecinde her zaman onların yanındadırlar. Böylece ilk önce onlara fayda sağlamış olurlar.
Bununla birlikte koçluk sürecinde koçlar da birçok açıdan gelişim gösterirler. Her bir danışan onlar için yeni bir deneyimdir. Dolayısıyla kendilerine de fayda sağlamış olurlar.
Kendisinin ve danışanının gelişimini sağlayan profesyonel koçlar mesleklerinin de gelişmesini sağlarlar. Meslek geliştikçe de profesyonel koçların etki alanı artar, koçluk desteğini daha geniş kitlelere sunabilirler.
Danışanlar geliştikçe çevresindeki insanlarla ilişkilerini daha sağlıklı bir şekilde geliştirirler. Bu sayede adım adım tüm toplumu etkileyecek olumlu gelişmeler gerçekleşir, tüm topluma profesyonel koçluğun faydaları ulaşır.
Kısacası, koçluk faydalıdır.
Koçluk Eğitimini Nereden Alabiliriz?
Koçluk eğitimini Liderlik Okulu’ndan almayı tercih edebilirsiniz. Koçluk alanında dünyadaki en kapsamlı kurslardan birini sizlere sunan Liderlik Okulu, kursta yer alan her bir ders ile adeta ömür boyu erişim sağlayabileceğiniz sürekli geliştirilen bir koçluk kütüphanesine de 7/24 istediğiniz yerden ulaşabilme imkanı da sunmuş oluyor. Eğitimi tamamlayan kursiyerler Liderlik Okulu tarafından sağlanan uluslararası akreditasyona sahip olan sertifikalarınızı adresinize ulaştırıyor. Dünyanın neresinde olursanız olun, Liderlik Okulu sizlerin yanında! Daha detaylı bilgi almak için iletişim kurmaktan çekinmeyin 🙂