360 derece geri bildirim sistemi yöntemleri; 360 derece geri bildirim sistemini uygulamak için kullanılan yöntemlerdir.
İnceleyin >> 360 DERECE GERİ BİLDİRİM SİSTEMİ EĞİTİMİ
360 derece geri bildirim sistemi, performans değerlendirme metodolojisi içinde sistemi çok yönlü olarak sürekli bir anlayışla sorgulamayı ve çalışanların performansı hakkındaki bilgiyi çalışan ile farklı ilişkilere sahip çok değişik kaynaklardan toplamayı amaçlamaktadır.
360 derece geri bildirim sistemi içinde kabul gören temel düşünce, 8 temel yetenek alanında personelin performansının çok yönlü olarak izlenmesini kapsar. Bunlar;
- iletişim,
- liderlik,
- değişimlere uyabilirlik,
- insanlarla ilişkiler,
- görevin yönetimi,
- üretim ve iş sonuçları,
- başkalarının yetiştirilmesi,
- personelin geliştirilmesidir.
İletişim; çalışanların konusunda yeterli olması kadar, iletişim becerilerinin yüksek olması oldukça önemlidir. Çevresindekilerle iyi diyaloglar içinde olması, etrafındaki kişileri büyük bir sabırla dinleyebilmesi, onlara empatik yaklaşabilmesi son derece önemlidir.
Liderlik; organizasyonda insanların sistemin iyileştirilmesi ve mükemmelleştirilmesinde rol almayı istemesi ancak amirleri tarafından olumlu yönde yönlendirilmesi ile mümkündür. Bu da liderlik etme ile olur.
Değişimlere uyabilmek; organizasyon içinde herkesin değişime açık olması ve kendisini yenilemeye hazır olması gerekir. Çünkü çağa damgasını vuracak tek kavram değişimdir.
İlişkiler; her seviyedeki çalışanların birbirleri ile olan ilişkileri örgütsel performansı olumlu ya da olumsuz yönde direkt olarak etkilemektedir.
İşin yönetimi; işin etkili bir şekilde yönetilmesi çalışan bazında araştırılarak farklı seviyelerde etkili yönetimden tam olarak ne algılandığı ortaya konularak, algılanması gereken boyutu ile arasındaki fark çıkarılmaktadır. Böylece sisteme verilecek geri beslemeler aracılığı ile etkinlik seviyesinin yükseltilmesi ve kaynakların etkin kullanımının arttırılması amaçlanmaktadır.
Üretim; organizasyonların hayatta kalabilmesi, etkili ve kârlı olarak mal ve hizmet üretmelerine bağlıdır.
Başkalarının yetiştirilmesi; farklı kademelerdeki personelin sahip olduğu bilgileri başkalarına aktarmada göstereceği isteği teşvik etmek, diğerlerine motive edici bir katkı sağlar.
Personelin geliştirilmesi; sorumlu olunan personelin geliştirilmesi ve yetiştirilmesi konusunda çalışanların sorumluluk hissetmesi ve örgütsel kaynaklarını bu konuda yönlendirmesidir.
Biz 360 geri bildirim sistemi kavramını en ince ayrıntısına kadar araştırdık ve bunun sonucunda kapsamlı bir online eğitim programı hazırladık.
Hazırladığımız bu eğitim programı ile birlikte bir de uluslararası geçerliliği olan bir sertifikaya sahip olma fırsatı sunduk.
Hazırladığımız bu eğitim programını detaylı bir şekilde incelemek ister misiniz?
HEMEN AŞAĞIDAKİ LİNKİ TIKLAYARAK BİLGİ ALABİLİRSİNİZ…
360 DERECE GERİ BİLDİRİM SİSTEMİ EĞİTİMİ